Ušil taktiku a má prvú výhru s Ružou

Ušil taktiku a má prvú výhru s Ružou

Ján SvrčekŠport25.11.2023

Po včerajšom víťazstve Ružomberka nad Trenčínom (1:0) v 15. kole futbalovej Niké ligy srbský kouč hostí Ilija Stolica hľadal príčiny prehry iba v zlom trávniku. Ten nebol v ideálnom stave, ale zhruba dvadsať minút Trenčania na ňom kombinovali, vynútili si hernú prevahu, lenže potom, akoby hráčom prešla trpezlivosť hľadať cesty cez kompaktné domáce defenzívne šíky. No určite aj preto, že AS nevedel niť vymyslieť na taktiku, ktorú jeho súperovi naordinoval tréner Ondřej Smetana. To však Stolica, ktorému sa, po šiestich zápasoch s nulou v kolónke výhier, možno začína aj otriasať trénerská stolička pod Čákovým hradom, prehliadol. Nehovoriac už o tom, že lodivod AS na severe Slovenska v období, keď nebola núdza o dážď a už začína svoje rožky vystrkovať aj pani zima, nemohol čakať, že hracia plocha mu bude pripomínať trenčiansku „umelku“.

Smetana sa včera dočkal prvého trojbodového triumfu s mužstvom, ktoré prevzal 24. októbra. „Veľmi si to užívam,“ nezakrýval príjemné pocity 41 – ročný Čech. „Prišiel som k tímu, ktorý chce pracovať, ktorý je zdatný a má veľmi dobrú tréningovú morálku. V súťaži narážeme na veľmi kvalitné a kombinačne vyspelejšie tímy, ako sme my. Ak chceme týchto súperov zdolať, nie je na tom nič zlé, že si to s nimi nerozdáme kombinačným futbalom. Keby sa v tomto zápase tak stalo, možno tu teraz sedím ako naivný optimista. Netajím, aj ja by som chcel hrávať iba na dobrých ihriskách a v dobrých podmienkach. Aj všetko preto robím, aby som sa raz vo svojej trénerskej kariéry dostal tam, kde sú takéto možnosti. Chápem filozofiu a stratégiu trénera Trenčína. Je správna, výborná. Ale myslím si, že taký tím by mal uspieť za každých podmienok.“

Už otváracie, v jeseni doslova priekopnícke rozostavenie 5 – 3 – 2, dosť odkrylo, s čím Ruža vyrukuje. „To je bežná vec v súčasnom futbale, že aj takto sa snažíte eliminovať silné stránky súpera. Tým sme mohli byť bližšie k jeho nebezpečným hráčom a zatvárať priestory. To dnes robia aj najlepšie kluby na svete. Vedeli sme, že Trenčín stavia na kvalite svojich krajov, že hrajú dosť zoširoka, takže zámer bol nedať im priestor. Myslím si, že naši chlapci na oboch stranách odviedli, čo sa týka defenzívy, fantastickú prácu a obrovským dielom prispeli k víťazstvu. Dokázali ubrániť oboch trenčianskych krídelníkov,“ odkryl čo – to z taktickej filozofie, ktorá slávila úspech očividne spokojný Ondřej Smetana.

Foto: autor

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia