Spoznali sme športových laureátov za rok 2023

Spoznali sme športových laureátov za rok 2023

Ján SvrčekŠport27.2.2024

V kine Kultúra, ktoré sa zaplnilo takmer do posledného miestečka, dnes boli vyhodnotení a ocenení najlepší športovci mesta Ružomberok (jednotlivci a kolektívy) za rok 2023.

"Veľakrát som povedal a stále tvrdím, že Ružomberok je športové mesto, máme tu vynikajúcich športovcov," povedal na úvod primátor mesta Ľubomír Kubáň. "Ja oceňujem každý individuálny alebo kolektívny výkon. Aj keď v meste dominujú futbal a basketbal, jednotlivé odvetvia neškatulkujem. Vzhľadom na počet obyvateľov máme veľmi široký športový záber."

Paleta ocenených bola naozaj pestrá. Niektorí laureáti však, kvôli iným povinnostiam, nemohli prísť. Do tejto skupiny patrili aj, asi najväčšie ružomberské "dospelácke" hviezdy, stolná tenistka - vozičkárka Alenu Kánová, ktorá získala svoj dvanásty "kov" na majstrovstvách Európy telesne hendikepovaných hráčov a plavec Tibor Tišťan, piaty na "Európe" do 23 rokov na 50 m motýlik. "Som na ceste na medzinárodný turnaj do Kazachstanu. Žiaľ ani sestra nestíha prísť z práce. Všetkých v Ružomberku pozdravujem a prajem pekné podujatie." Takúto "esemesku" dnes popoludní poslala už ikonická zberačka medailí nba vrcholných podujatiach Kánová, za ktoré cenu prevzal jej tréner Roman Cibulka. Tišťana, študenta na Univerzite v Tampe na Floride, zase zastúpil otec Tibor Tišťan, st., ktorý veľmi pútavo rozprával o svojom synovi, taktiež o období, keď chlapec sa rozhodol bazénu podradiť prakticky všetko.

Celú akciu, bez ohľadu na kategórie, rámcovala spontánnosť. Na pódium sa dokonca dostali aj úplne mladučké basketbalistky. Lanská "dvanástka", ktorá bola vyhodnotená ako Skokan roka.

Najlepší športovci - dospelí: Viktória Havranová - basketbal (MBK Ružomberok), Petra Hricová - vzpieranie (Slávia Ružomberok), Alena Kánová - stolný tenis (ŠKST TPŠ Ružomberok), Filip Makónyi - volejbal (VK One Ružomberok), Tibor Tišťan - plávanie (PO Ružomberok).

Najlepší športovci - mládež: Jakub Holubčík - stolný tenis (ŠKST Ružomberok), Darina Hrúziková - futbal (MFK Ružomberok), Jonáš Janovec - plážový volejbal (Beachvolleyball club Ružomberok), Michaela Oravcová - basketbal (MBK Ružomberok), Dávid Palguta - bežecké lyžovanie a biatlon (ŠK SKI Ružomberok).

Najlepší kolektív - dospelí: družstvo žien MBK Ružomberok.

Najlepšie kolektívy - mládež: mladší dorastenci U 16 MFK Ružomberok, staršie žiačky U 15 MBK Ružomberok, mladšie žiačky MBK Ružomberok U 13, plážoví volejbalisti - dorastenci U 18 Beachvolleyball club Ružomberok.

Kategória masters: Jozef Martiška - cyklistika (KNAC Ružomberok), Miloš Rousek - plážový volejbal (Beachvolleyball club Ružomberok).

Skokan roka: družstvo starších minižiačok (12) MBK Ružomberok.

Ocenení jubilanti za dlhoročnú prácu: Jozef Smolek (basketbal), Pavol Svrček (atletika, novinárska a publikačná činnosť) Jozef Virág (tenis).

Osobitné poďakovanie: Kristína Macková (Biely Potok) – majsterka Slovenska v kategórii dorasteniek v brannom viacboji kynológov so psom Artušom.

Foto: Rudolf Maškurica

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia