S trénerom O. Smetanom pred blížiacim sa zápasom proti obhajcovi titulu

S trénerom O. Smetanom pred blížiacim sa zápasom proti obhajcovi titulu

Ján SvrčekŠport6.3.2024

V nedeľu a v pondelok, podľa pôvodného programu, ružomberskí futbalisti dostali voľno, no od včerajška (5. marca) sú už zase v "robote" a hotujú sa na piatok, na bratislavský Slovan.

Užili ste si trochu aj doma, v Ostrave, v rodinnom kruhu, vychutnali splnenie dielčieho cieľa, miestenky v nadstavbovej skupine o titul? - spýtali sme sa dnes na úvod trénera MFK Ružomberok Ondřeja Smetanu.

"Priznám sa, že po náročnom týždni, keď sme v stredu hrali aj Slovenský pohár v Dunajskej Strede, ťažkom domácom zápase proti Podbrezovej a ceste autom domov, dopadla na mňa trochu únava, tiež z nejakého emočného vyčerpania. Asi s odstupom času si človek viac uvedomí, čo sa dosiahlo. Zároveň som rád, že hneď na úvod máme doma Slovan. Najvyspelejší tím, ktorý nás núti sa vrátiť k nevyhnutnej maximálnej koncentrácii."

Veru, silnejšieho súpera ste v 1. kole ani nemohli mať, čo vy na to?

"Pre mužstvo je to len fajn. Treba sa rýchlo vrátiť na zem a uvedomiť si, že liga pokračuje a my musíme zase tvrdo pracovať."

Ako sa pripravujete na majstra?

"Od včerajška veľmi zodpovedne. Chalani opäť rovnými nohami naskočili do tréningového procesu. Dnes bol ďalší deň, kde sme sa chystali niektoré na veci Slovana v defenzíve i v ofenzíve."

Vaša príprava, ako trénera na takýto zápas si vyžaduje enormné množstvo času?

"Myslím si, že áno. No niekedy, aj pri takýto stretnutiach, to môže byť i menej. Je to špecifický duel. Z našej strany to nebude úplne o naučených veciach, skôr o prechodoch, o súbojoch, o situáciách jedna na jedna, o štandardkách, o dôraze."

Ako vnímate súčasnú formu bratislavského tímu?

"Všetci dobre vieme, že Slovan má obrovskú kvalitu. Ako individuálnu, tak aj tímovú, tiež je veľmi dobre organizovaný. Dokáže zmeniť rozostavenie, dobre sa postaviť. Rovnako takticky ide o vysoko kvalitné mužstvo, tu nie je sa o čom baviť. Ťažko sa proti nemu hrá, ťažko sa poráža. Jasným dôkazom sú čísla v lige. Čiže pred nami je veľká výzva."

Takže, čo môže na favorita platiť?

"Musíme byť maximálne dôslední a organizovaní v defenzíve. To bude základ. Pustiť Slovan do minima šancí, zatvárať mu priestory, byť dôslední pred vlastnou bránou a zároveň odvážni a kvalitní smerom dopredu, ako v prechodoch, tak i v postupnom útoku. Proste dovoliť si naň, tiež vytvárať tlak a byť efektívni."

Ako si vybavujete predchádzajúce meranie síl na Tehelnom poli, ktoré sa skončilo deľbou bodov 2:2?

"Z neho by sme sa mohli aj poučiť. Z inkasovaných gólov a tiež veľa akcií nám vtedy skončilo pred finále. Myslím si, že teraz sme trochu ďalej, a tak aj počet našich príležitostí by mohol byť väčší. Základom v tom zápase bolo, že sme boli efektívni. Bol tam i tlak, z čoho sa zrodil aj jeden náš gól."

Foto: MFK Ružomberok

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia