Nalinkovaná taktika vyšla, no chýbal gól

Nalinkovaná taktika vyšla, no chýbal gól

Ján SvrčekŠport3.8.2024

Ružomberskí futbalisti síce v 2. predkole Európskej ligy dvakrát prehrali s Trabzonsporom (doma 0:2, vonku 0:1), no jeden i druhý zápas sa mohol skončiť aj opačne. Liptákom turecký veľkoklub vystavil stopku v druhej najprestížnejšej klubovej súťaži na starom kontinente, ale nemal to vôbec ľahké. Mužstvo spod Čebraťa favoritovi nedalo nič zadarmo.

Náš plán bol, aby sme boli trpezliví, kompaktní, mali dobré prechody, tiež kvalitu po zisku lopty a dokázali sme si otvárať priestory v súperovej obrane. Chceli sme trpezlivo ísť za príležitosťou, ktorá by zápas zlomila. Tento zámer aj vyšiel, až na premieňanie šancí. Gólom by sme sa vrátili do dvojzápasu a Trabzonsporu to trochu skomplikovali. To sa bohužiaľ nepodarilo. Súperovi, hoci nejaké príležitosti nevyužil, stačilo, pri jeho kvalite málo na to, aby strelil gól a bolo po stretnutí,“ hodnotil odvetný duel hlavný kouč Ruže Ondřej Smetana.

Trabzonspor na Ružomberok hneď od začiatku vybehol a nejaký čas hostí zvieral pred ich šestnástkou. „Nechcem sa vyhovárať, ale svoje urobilo aj počasie. Na hráčoch bolo vidno, že sú zadychčaní a ťažší. Lepšie to už bolo po prestávke. Takisto naplnený štadión a atmosféra na tribúnach im v niektorých situáciách zväzovali nohy. Dalo sa čakať, že domáci tím sa od začiatku bude snažiť vytvoriť tlak. My sme ho v kompaktnom bloku chceli prežiť a postupne začať ohrozovať aj jeho bránu. To všetko vyšlo, až na to, že sme nedali gól,“ vysvetľoval tréner hosťujúceho tímu.

Ružomberská nádej žila aj vďaka skvelým zákrokom brankára Tomáša Frühwalda. „V takýchto zápasoch musí gólman zachytať. To sme videli aj na druhej strane. Akurát na môj vkus, naši hráči príliš veľa súperovho brankára triafali a tým mu všetko uľahčili. Čo sa týka Tomáša Frühwalda, ten odvádza dobrú robotu,“ vravel Smetana.

Náš pohárový zástupca je zase bohatší o nové skúsenosti. Drvivá väčšina jeho hráčov také tribúny ako na štadióne v Trabzone, doteraz nikdy nezažila. „Jedným z cieľov v týchto dvoch zápasoch bolo zvládnuť ich so vztýčenou hlavou a vziať si z nich čo najviac. To sú neprenositeľné skúsenosti vo viacerých veciach. Verím, že už o týždeň nás posunú ďalej. Pre hráčov to musí byť ohromná motivácia nielen do ďalšieho zápasu, ale do celej sezóny,“ uzavrel Ondřej Smetana.

Najbližšie stretnutie Ružomberok čaká 8. augusta, keď v 3. predkole Európskej konferenčnej ligy privítajú chorvátsky Hajduk Split.

Foto: MFK Ružomberok, Trabzonspor

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia