Vydajte sa po stopách Andreja Hlinku

Vydajte sa po stopách Andreja Hlinku

RedakciaAktuality27.6.2019

Mesto Ružomberok otvára brány dvoch historických objektov, ktoré sú zároveň najvernejšími pamiatkami na Andreja Hlinku. V mesiacoch júl a august ich môžete bezplatne navštíviť od utorka do nedele, od 10.00 do 16.00. Sprievodcovia budú z radov študentov a svojimi výkladmi vám predstavia Mauzóleum, ktoré je späté s pútavým príbehom o Hlinkovej životnej ceste. Dozviete sa aj zaujímavé informácie o stavbe mauzólea, jeho viacerých rekonštrukciách a pozornosti neuniknú ani uložené telesné pozostatky Andreja Hlinku.

O niekoľko kilometrov ďalej, v rodnom dome Andreja Hlinku v Černovej, sa zoznámite s jeho rodiskom. Expozícia je aktuálne po rekonštrukcii a pozostáva z informačných panelov vykresľujúcich osobu Andreja Hlinku a Černovú počas obdobia jeho života. „Prehliadka poukazuje na tragické udalosti roku 1907 s názvom Černovská tragédia a odozvy Európy na túto udalosť,“ hovorí Jaroslav Maga z ružomberskej radnice. Expozíciu dopĺňa audiovizuálna prezentácia a osobné veci Andreja Hlinku. Neobídete ani kostol Ružencovej Panny Márie, faru a okolie chrámu či pomníka, ktorý je venovaný obetiam tragédie.

„Návštevníkov Ružomberka stále zaujíma história spojená s osobou A. Hlinku. Miesta s ním spojené navštevujú nielen pri jeho výročiach, ale aj počas trávenia voľných chvíľ pri pobyte na Dolnom Liptove. Veľkú skupinu návštevníkov tvorili aj školské zájazdy s učiteľmi dejepisu a študentov zaoberajúcich sa históriou,“ dopĺňa Maga.

Andrej Hlinka sa narodil 27. septembra 1864 ako piate dieťa. Černová mala vtedy asi 900 obyvateľov. Žilo sa tu skromne, čo zapríčiňoval hornatý kraj. Ľudia sa živili najmä pastierstvom, roľníctvom, pltníctvom, neskôr aj prácou v textilnej fabrike na druhej strane Váhu. Hlinkov otec bol pltníkom. Rodina žila skromne a len ťažko si rodičia vedeli predstaviť, že ich bystrý syn by mohol ísť na štúdiá. Andrej Hlinka napokon navštevoval gymnázium v Ružomberku a v Levoči vyštudoval za kňaza. Z osobnosti Andrej Hlinka je dnes osobnosťou a prostredníctvom ružo mberských expozícii ho spoznáte ako národovca, politika, publicistu i prekladateľa.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia