S trénerom M. Langšádlom po návrate z MS

S trénerom M. Langšádlom po návrate z MS

Ján SvrčekŠport21.2.2024

Tréner Plaveckého oddielu Ružomberok Marek Langšádl bol druhý raz členom realizačného tímu slovenskej reprezentácie v bazénovom plávaní na majstrovstvách sveta. Po lanskej japonskej Fukuoke, teraz si dal plavecký svet "dostaveníčko" v katarskej Dauhe. Samozrejme, Langšádla do "nároďáku" vykatapultoval jeho oddielový zverenec, v súčasnosti študent na Univerzite v Tampe na Floride Tibor Tišťan.

Užili ste si svoj druhý svetový šampionát? - spýtali sme sa Mareka Langšádla po návrate z juhozápadnej Ázie.

"Určite. Bol to naozaj krásny zážitok. Aj vďaka výsledkom slovenskej výpravy. Celková atmosféra bola úžasná. Plavecký areál v Dauhe je obrovský a veľkolepý. Na jednom mieste sa nachádza množstvo bazénov."

Ako vyzeral váš denný program?

"Samozrejme, začínalo sa raňajkami a potom sme sa kyvadlovou dopravou presunuli do dejiska majstrovstiev. Tam už našich reprezentantov čakala nejaká rozcvička, či krátky tréning a doobeda rozplavby. Po ich absolvovaní zase vyplávanie. Po návrate do hotela, kde bol obed, sme sa znovu vrátili k bazénu. V takomto režime sa fungovalo stále."

Zavítali ste aj do mesta?

"Raz som sa bol na chvíľu pozrieť, no len do centrálnej časti v blízkosti hotela, medzi výškové budovy. Do starej Dauhy som sa nedostal. Ani nebolo dáko času."

V našej tlači boli slovenské štarty na šampionáte pozitívne hodnotené. Najviac však zarezonovalo finále miešanej štafety na 4 x 100 m, aj s Tiborom Tišťanom a v ňom vyplávaná siedma priečka, ako vy ste naše vystúpenie vnímali?

"Áno, je to krásny úspech v konkurencii najlepších svetových štvoríc Historický. Výnimočné tiež bolo, že naša partia sa vo finále dokázala o dve sekundy zlepšiť oproti dosiahnutému času v rozplavbe. Každý tam siahol na dno svojich síl. Myslím si, že iné krajiny niečo takéto dokážu viac predať ako my. Mali sme vydarený vstup do majstrovstiev národný rekord Tišťana na 50 m motýlik a tiež mužskej krauliarskej štafety, aj s Tišťanom, na 4 x 100 m. Čo bolo tiež dôležité."

Takže celkove vládla aj v realizačnom tíme pozitívna atmosféra?

"Určite. Bola s nami aj niekdajšia reprezentantka, olympionička Martina Moravcová, manažérka našej reprezentácie. Ako bývalá špičková plavkyňa sa do našich plavcov dokáže lepšie vcítiť. Takisto ona majstrovstvá hodnotila kladne."

Prvý raz ste sa stretli s Moravcovou?

"Takto pracovne, profesionálne áno. Už aj predtým sme však spolu komunikovali. Dlhšie sa poznáme."

Spomenuli ste Tišťanove národné rekordy na 50 m motýlik, kde skončil dvadsiaty tretí i v oboch krauliarskych štafetách. S akými pocitmi sa Tibor vracal do Ameriky?

"Bol nadšený. Dauhu vnímal ako veľmi vydarený vstup do novej sezóny. V lete nás čakajú ďalšie dva vrcholy - majstrovstvá Európy v dlhom bazéne v Belehrade a v krátkom v Budapešti. Navyše Belehrad bude pre plavcov poslednou príležitosťou kvalifikovať sa na Olympijské hry v Paríži."

Kedy by sa váš zverenec mal na leto vrátiť domov?

"Ak všetko stihne na univerzite zvládnuť, tak začiatkom mája. A budeme spolu pokračovať v príprave na Slovensku. To už by mal Tibor prísť s čistou hlavou, bez riešenia školy."

Foto: M. Langšádl

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia