Ružomberok - Slovan 0:1, no majster to nemal vôbec ľahké, tŕpol až do konca

Ružomberok - Slovan 0:1, no majster to nemal vôbec ľahké, tŕpol až do konca

Ján SvrčekŠport8.3.2024

Dnes sa skončila 9 - zápasová trajektória ružomberských futbalistov bez prehry. V 1. kole nadstavbovej časti Niké ligy, v skupine o titul, zverenci trénera Ondřeja Smetanu podľahli suverénnemu lídrovi tabuľky Slovanu Bratislava 0:1. Napriek bodovej nule sa domáci hráči smelo môžu pozrieť do zrkadla. Do konca stretnutia žila ich nádej na zmazanie jednogólového manka.

V 5. min. osamotený Vojtko, po centri z pravej strany hlavičkoval v sľubnej pozícii, no presne do rúk brankára MFK Frühwalda. V 13. min. po bratislavskej akcii, krížnou strelou zakončoval Kucka a opäť bol v akcii Frühwald. V 38. min. Selecký potiahol loptu po pravom kraji a Luterán z prvej vypálil vysoko nad. Všetko nasvedčovalo tomu, že prvý polčas, ktorý dovtedy nepriniesol ani jednu stopercentnú šancu, sa skončí bez gólov. No úplne v jeho závere, práve keď sa naplnila nadstavená minútka, Slovan udrel. Po pravej strane sa presadil Pauschek a Marcelli do odkrytej brány skóroval - 0:1. "Aj na tréningoch to takto robíme. Lukáš Pauschek vedel, kde ma nájde, takže super," uviedol, napokon k rozhodujúcemu momentu celého duelu šťastný 18 - ročný mladík Nino Marcelli.

V prvom polčase sa z tribúny zdalo, akoby Ružomberok mal prílišný rešpekt z majstra. Smerom dopredu si jeho hráči veľa nedovoľovali. No takticky aj v tejto fáze zápas zvládali. Určite sa nemohli pustiť od začiatku s "belasými" do otvorenej bitky.

Čo sa týka ofenzívy, zo šatne ale prišiel akoby vymenený Ružomberok. Mužstvo začalo hýriť pohybom a dostávalo favorita pod tlak. V 50. min. Borjan mal plné ruky práce s hlavičkou striedajúceho Boďu. O desať minút neskôr Boďa zase vážne pohrozil hlavou a bratislavský gólman doslova čaroval. Nejaké ďalšie možnosti na zmenu výsledku sa už nezrodili. Druhá "polka" však jednoznačne bola v domácej réžii.

Cez prestávku zástupca akciovej spoločnosti Niké Jozef Petko odovzdal generálnemu riaditeľovi MFK Ružomberok Ľubomírovi Golisovi a športovému riaditeľovi mládeže Petrovi Penovovi šek v hodnote dve tisíc eur z Fondu pre budúcnosť športu pre mladé futbalové nádeje pod Čebraťom. Len mimochodom, tento dar bol viazaný na prekročenie dvoch tisícok divákov v hľadisku.

Hlasy trénerov

Ondřej Smetana (Ružomberok): "Bol to zápas dvoch trochu rozdielnych polčasov. V prvom nás Slovan veľmi nepúšťal do postupného útoku. Prípravná fáza chalanom veľmi nevychádzala. Museli sme sa skôr spoliehať na rýchlejší prechod, jednak s dlhými loptami, alebo po stranách. Avšak hostia vzadu boli veľmi pozorní a dôrazní. Napokon zápas zlomil gól na konci polčasu. Pre nás to bola obrovská škoda. V druhej polovici sme mali viac variant na prestriedanie, či na zmenu tempa, alebo spôsobu hry. Slovan potom skúsene spadol do bloku a tým naše mužstvo malo viac priestoru na prípravnú fázu. S takto vzniknutým priestorom, to však chcelo lepšie sa vysporiadať a rýchlejšie vnikať do finálnej tretiny. V tomto smere sme boli trochu pomalší. Slovan dal gól, mal aj nejaké príležitosti, pričom naše šance prišli až v druhom polčase, keď sme súpera občas dostali pod nejaký tlak. Hráči si však vytvorili málo príležitosrí na to, aby skórovali. Preto sme zápas nezvládli."

Vladimír Weiss (Slovan): "Veľmi som spokojný s prístupom hráčov a takisto s našim výkonom. Vedeli sme, nás čaká ťažký zápas, že súper má výbornú formu. Tréner Ondřej Smetana veľmi pomohol Ružomberku organizáciou hry. Mužstvo má tiež vysokých, silových hráčov, z čoho doteraz ťažilo. Na to sme sa aj pripravili. Bol som presvedčený, že naši hráči budú dobrí, keď budú veľa behať, čo sa aj potvrdilo. Bol to súbojový zápas. Nám dnes chýbalo šesť ofenzívnych hráčov. Boli sme však nebezpeční. Aj keď to nebolo stretnutie o vyložených šanciach. Ružomberok mal jednu čistú tutovku a vtedy nás podržal brankár. U nás zase bol v podobnej šanci Kankava. Napokon sme dali sme gól, čo bolo rozhodujúce. Podali sme výborný kompaktný výkon. V závere nám už trošku aj dochádzali sily."

MFK Ružomberok - ŠK Slovan Bratislava 0:1 (0:1)

Gól: 45. + 1 Marcelli. Žlté karty: Malý, Selecký, tréner (Smetana) - Kankava. Rozhodovali: Dzivjak - Hancko, Vitko - 2387 divákov.

Ružomberok: Frühwald - Luterán (69. Šefčík), Malý, Maslo (69. Mojžiš), Gabriel, Selecký - Lavrrinčík, Zsigmund (81. Domonkos) - Hladík, Chrien, Tučný (46. Boďa).

Slovan: Borjan – Bajrić, Kašia, Wimmer – Pauschek (90. + 3 Marušin), Kankava, Savvidis, Vojtko (74. Lichý) – Marcelli (74. Blackman), Kucka, Zmrhal (90. Božík).

Foto: Rudolf Maškurica

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia