Ružomberčan sa hotuje na MS v hokeji na sánkach

Ružomberčan sa hotuje na MS v hokeji na sánkach

Ján SvrčekŠport21.3.2024

Nedávno bol so slovenskou reprezentáciou na medzinárodnom Memoriáli Cias v talianskom Varese a momentálne sa s "nároďákom" pripravuje na svetový šampionát, ktorý bude 2. - 14. mája hostiť kanadské Calgary. Reč je o Ružomberčanovi Michalovi Hlinkovi, ktorý posledné dva roky býva v Dolnom Kubíne, našom reprezentantovi v parahokeji.

"Bol to kvalitne obsadený medzinárodný turnaj za účasti štyroch tímov, všetko účastníkov blížiacich sa majstrovstiev sveta A kategórie. Išlo o zaujímavé konfrontácie s ťažkými súpermi. Dvakrát sme zdolali domácu reprezentáciu, raz Južnú Kóreu, akurát sme nestačili na Čechov. S nimi to je však mimoriadne náročné, ide o čistých profesionálov. V skupine sa prehralo 1:3 a vo finále 0:2. Dokázali sme však odohrať dve výborné partie. Chýbalo trochu aj šťastia a bolo by zlato," začal 33 - ročný Hlinka práve talianskym podujatím. "Teraz už je v plnom prúde príprava na svetový šampionát. Momentálne prebieha v Dolnom Kubíne, no koncom mesiaca tu končí výroba ľadu, a tak nás čakajú víkendové výjazdové sústredenia. Navyše, hneď po Veľkej noci sa ide na spoločný kemp so zdravou reprezentačnou ´osemnástkou´ do Piešťan."

Mladý muž, ktorý na Spojenej škole v Ružomberku sa vyučil za čašníka, prvý raz k ľadu pričuchol na konci roka 2018. "Keď som bol na nákupe, ešte čerstvo po amputácii nohy, aj s barlami, oslovil ma vtedajší reprezentant, tiež Ružomberčan Aleš Rauš. Všimol si, že nemám jednu nohu a hneď zahlásil, že ide o perfektný hendikep na to, aby som hral parahokej. Došlo k výmene kontaktov a potom sa ozval generálny manažér slovenského mužstva Miroslav Dráb. Asi dva roky trvalo, kým ma tréneri s chalanmi zobrali na prvý turnaj."

Ako chlapec Michal hrával futbal za Černovú a Hrboltovú, no práve zdravotné patálie mu nedovolili pokračovať. "Prišli problémy s kolenom, ktoré mi aj operovali. Tak som s futbalom sekol," vravel ďalej náš hendikepovaný športovec, ktorý tiež prezradil, prečo sa musí zaobísť bez pravej dolnej končatiny. "Bola za tým rakovina, nádor na stehennej kosti."

Dnes ružomberský rodák je šťastný, že svoj život spojil aj s parašportom "Dostal som sa medzi ľudí, čo sú na tom podobne, niektorí horšie, niektorí lepšie. To ma vzpružilo. Vďaka hokeju som začal znovu žiť. Už aj kopec krajín som navštívil."

Slovenský parahokej v poslednom období urobil výrazný progres. Prvý raz sa mužstvo, aj s M. Hlinkom, dostalo na Zimné paralympijské hry do Pekingu. Celé paralympijské hnutie u nás si drží vysoko nastavenú latku. Aj vďaka svojim cenným podporovateľom. Jedným z najvýznamnejších je podnikateľ a spolumajiteľ ružomberských papierní Milan Fiľo.

Foto: archív MH

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia