Prvý beh v roku 2024 v Liptove

Prvý beh v roku 2024 v Liptove

Ján SvrčekŠport21.3.2024

V sobotu (23. marca) sa uskutoční 40. ročník Švošovskej pätnástky. Podujatie, ktoré sa vlani vrátilo do atletického kalendára po trojročnej „covidovej“ pauze, otvorí aj nový ročník Liptovskej bežeckej ligy.

Centrom diania sa opäť stane priestranstvo pred tamojším kultúrnym domom. Tu sa aktéri budú vydávať na jednotlivé trate a takisto dobiehať do cieľa. Na 10:00 hod. je naplánovaný úvodný štart, ktorý bude patriť bežcom na 5300 m, a to juniorom, trom ženským kategóriám a mužom nad 60 a nad 70 rokov. O 10:50 hod. sa muži do 39, do 49 a do 59 rokov vydajú na hlavnú trasu 15 000. Medzi tým prídu na rad ostatné kategórie. Spolu je v ponuke 24 kategórií, vrátane troch detských.

"Naposledy sa našimi pretekmi začínal aj nový formát s názvom Bežecká 4ka okolo Havrana, ktorého súčasťou boli ešte behy v Hubovej, v Ľubochni a v Stankovanoch. Keďže teraz pribudol aj Žaškov na Orave, pôjde o päťdielny projekt Šípsko-fatranské behy," informoval riaditeľ Švošovskej pätnástky a tamojší starosta Milan Široň.

Pred rokom organizátori narátali 145 bežcov. Na hlavnej pätnástke, ktorá pozostáva z dvoch náročných okruhov, triumfoval Mário Košút z Vavrečky za 55:13 min.

Keďže ide o úctyhodné narodeniny, Švošovčania ocenenia dlhoročných činovníkov tohto podniku, ktorý párkrát aj zmenil svoj dizajn a takisto organizácie, čo podávali, alebo podávajú pomocnú ruku. Chystá sa tiež lákavé občerstvenie, vrátane grilovacích špecialít je pripravené aj pre divákov, či verejnosť.

Foto: autor

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia