O postup do finále pod extraligovými košmi

O postup do finále pod extraligovými košmi

Ján SvrčekŠport2.4.2024

Zajtra (3. apríla) za začína semifinálová séria play-off Niké extraligy basketbalistiek.

Tri tímy podľa očakávania štvrťfinále prešli najkratšou cestou, teda dvomi zápasmi - Piešťanské Čajky (cez BK AS Trenčín), Slávia Banská Bystrica (BK ŠK UMB Banská Bystrica) a Ružomberok (Young Angels Košice), Akurát o postupe Šamorína v súboji s CBK Košice musel prísť na rad aj tretí zápas.

Ružomberské družstvo odštartuje bitku o finále proti Slávii Banská Bystrica zajtra o 18. hod. v hale na Štiavničkách. V rámci druhej semifinálovej dvojičky nastúpia Piešťanské Čajky proti ŠBK Šamorín.

"Pre zranenie bude chýbať kapitánka družstva Alexandra Buknová. Kamila Jarošová už je k dispozícii, tak, ako ostatné hráčky," informoval nás tréner liptovského kolektívu Juraj Suja.

Bystrické "pumy" sa ešte pred 1. kolo play-off posilnili o Američanku Ruth Sherillovú, ktorá sa vrátila na palubovku po zranení kolena a Luciu Žilinskú. Tá sa k družstvu pripojila po svojej tretej sezóne v Kanade. Na semifinále trénerka Slávie Zuzana Žirková môže rátať aj s dlhoročnou slovenskou reprezentantkou Žofiou Hruščákovou. "Družstvo má určite ešte kvalitnejší káder ako v tabuľkovej časti súťaže," zdôraznil Suja.

V aktuálnej extraligovej sezóne, v jej základnej časti "pumy", ktoré obhajujú lanské strieborné medaily, doma zdolali Liptáčky 66:57 a pod ich košmi prehrali 60:73. V nadstavbovej hornej štvorke obe stretnutia ovládla Slávia - v Ružomberku 64:58 a doma 74:54.

"Hráme semifinále, prvý zápas u favorita a chceme čo najdlhšie hrýzť a držať s domácim tímom krok," odvetil kouč Ruže na otázku, aké očakávania spája so vstupom do 2. kola play-off. "Dievčatám pre stretnutím zvlášť zdôrazním nech bránia, doskakujú a utekajú."

Práve obrana, ktorá predovšetkým v starom roku bola najväčšou devízou MBK v posledných stretnutiach nedosahovala požadované parametre. "Veľmi nám pri defenzívnych činnostiach chýba Andrea Andělová, teraz aj Alexandra Buknová a úplne fit nie je ani ďalšia kľúčová hráčka Lucia Hadačová. To všetko dosť cítiť," dodal Juraj Suja.

Druhý duel v ružomberskej Koniarni bude v sobotu (6. apríla) tiež o osemnástej hodine. Semifinále sa hrá na tri víťazstvá.

Foto: facebook Slávia Banská Bystrica

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia