O piate pohárové finále

O piate pohárové finále

Ján SvrčekŠport15.4.2024

Zajtra (16. apríla) sa črtá ďalší významný deň v histórii "koženej" pod Čebraťom. Ružomberské mužstvo, po jasnom víťazstve v Lipanoch (5:0), potrebuje spraviť už len malý krôčik, aby bolo z toho piate finále Slovenského pohára v dejinách klubu, ktorý si o dva roky pripomenie jubilejnú sto dvadsiatku.

Písala sa sezóna 1995/1996, keď mančaft, vtedy pod hlavičkou SCP Ružomberok ešte ako druholigový, v pohárovej súťaži pod vedením trénera Vladimíra Rusnáka a jeho asistenta Ľubomíra Páleník, sa fantasticky prekliesnilo medzi štyri najlepšie tímy, pričom vo štvrťfinále zo súťaže "vylial" vysoko favorizovaný 1. FC Košice. V semifinále Ruža doma s prvoligovým Tatranom Prešov remizovala 0:0 a na Šariši podľahla 0:3.

Nuž a o štyri roky neskôr, už so statusom prvoligistu, Ružomberok po vyradení Čane, Petržalky a Žiaru nad Hronom debutoval vo finále. Pod vedením trénera Róberta Paldana podľahol v Dubnici nad Váhom Interu Bratislava 0:1, keď o všetkom rozhodol až v 90. min. Szilárd Németh.

Celý zápas odohral aj súčasný šéf prípraviek MFK Ružomberok Róbert Hazucha, ktorý bol takisto pri historickom postupu Liptákov v súťažnom ročníku 1996/1997 do najvyššej futbalovej súťaži. "Bolo to niečo výnimočné, pre každého z nás úžasný zážitok. Prvý raz sa vtedy stalo, aby pre fanúšikov bol vypravený špeciálny vlak. Naši priaznivci v Dubnici úplne zaplnili jednu tribúnu. Atmosféra bola fantastická. Za bezgólového stavu všetko nasvedčovalo, že sa bude predlžovať, no potom Németh, azda z jedinej šance súpera, rozhodol. Netajím, boli sme z toho dosť smutní," oprášil si spomienku z 8. mája 2001 Hazucha a dodal: "Mali sme vtedy veľmi dobrý tím. Čo si pamätám, bol tam napríklad Brazílčan Fabio Gomes, Tibor Zátek, František Mikuláš, v bránke Ivan Trabalík a ďalší."

Takže ružomberskí futbalisti sú momentálne v šiestom semifinále našej národnej pohárovej súťaže. Doteraz zo štyroch vyšli so štítom.

Zajtrajší zápas MFK Ružomberok - ŠK Odeva Lipany má výkop o 15:30 hod.

Fakty z pohárového finále 2000/2001

MŠK SCP Ružomberok – Inter Bratislava 0:1 (0:0)

Gól: 90. Sz. Németh.

MŠK SCP: Trabalík – Mikuláš – Jurčo, Ovad (46. Hellebrand) – Hazucha, Šafranko, T. Zátek, Klimpl, Fabuľa (46. Hyravý) – Oravec, Gomes.

Inter: Hýll – Kratochvíl, Chrenko, Šuchančok, Hornyák – Czinege, Dzúrik, Ľalík (67. P. Petráš), Gerich – Sz. Németh, Babnič.

Pred 5200 divákmi rozhodoval Cichý.

Foto: sfz, MFK Ružomberok

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia