O dospeláckej päťke na včerajšej slávnosti

O "dospeláckej" päťke na včerajšej slávnosti

Ján SvrčekŠport28.2.2024

Výsledky už tradičnej ankety Športovec Ružomberka boli včera (27. februára) vyhlásené v kine Kultúra. Do tohto vysoko dôstojného stánku sa galaprogram vrátil po troch dieloch vo veľkej zasadačke tamojšej radnice.

Boli časy, keď sa vyhodnocovalo aj poradie, no v poslednom období, športová komisia odstúpila od takejto hierarchie a "vymodelovala" dve top päťky v kategórii jednotlivcov (dospelácku a mládežnícku), a tak laureáti, alebo ich zástupcovia, na pódium prichádzali v abecednom poradí. Medzi dospelými zastúpenie malo päť športových odvetví.

Spod deravých košov sa tentoraz medzi ocenených dostala slovenská reprezentantka Viktória Havranová. "Hrala som v Nitre a mojou ambíciou bolo ísť študovať na Zdravotnícku fakultu Katolíckej univerzity v Ružomberku. Vtedy som oslovila tréner Juraja Suju. No už mal poskladané družstvo na sezónu 2018/2019. K prestupu predsa došlo a prvý rok som hrávala v Ružomberku za ´béčko´ prvú ligu a hosťovala za extraligový Poprad. Takže v tomto klube som šiesty rok. Ružomberok mi prirástol k srdcu, no už sa pohrávam aj s myšlienkou, že by to chcelo nejaké zmenu, "vyznala sa Havranová.

Petra Hricová, profesionálna vojačka, tretia na "republike" medzi ženami do 64 kg, ktorej učarilo vzpieranie, pre pracovné povinnosti na javisku chýbala a cenu prevzal predseda TJ Slávia Ružomberok Marián Buschbacher, ml. "K Petre sme prišli úplne náhodou, so vzpieraním začala pomerne neskoro, až ako poslucháčka Vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši. No potom mala rýchly postup a darilo sa jej," ozrejmil Hricovej začiatky M. Buschbacher, ml.

Prísť nemohla ani stolná tenistka - vozičkárka Alena Kánová, vlani bronzová na ´Európe´, keďže práve cestovala na medzinárodný turnaj telesne hendikepovaných hráčov do Kazachstanu, a tak ju zastúpil tréner Roman Cibulka. "Dúfam, že sa podarí Alenke dostať aj na jej ôsmu paralympiádu, z toho siedmu letnú. Momentálne je siedma vo svetovom rebríčku, pričom prvá osmička by mala mať istú účasť. V máji je ešte jedna možnosť, paralympijská kvalifikácia," uviedol R. Cibulka, ktorý s Kánovou začal spolupracovať takmer pred tridsiatimi rokmi.

Volejbalista Filip Makónyi v minulom roku reprezentoval Slovensko v kategóriách U 20 a U 22. "Už vážne čakám aj nomináciu na zápasy mužského národného tímu," vyhlásil 18 - ročný chalan, ktorý v uplynulej sezóne v mužskej extralige nastupoval za Centrum olympijskej prípravy v Trenčíne a u juniorov vo farbách VK One Ružomberok. "V marci ma čaká v tíme slovenskej ´dvadsiatky´ kvalifikačný turnaj o postup na majstrovstvá Európy v Lotyšsku. To je taká najbližšia vážna výzva."

Tibora Tišťana, ml.,piateho, na európskom šampionáte do 23 rokov v írskom Dubline na 50 m motýlik zastupoval otec Tibor Tišťan, st. "Zvlášť si na svojom synovi vážim, že vydržal pri športe. Netajím boli aj ťažké chvíle. Najväčšiu zásluhu na tom má moja manželka," vravel ocino slovenského reprezentanta, študenta Univerzity v Tampe na Floride, ktorý vlani prekonal dva národné rekordy a tiež získal dva "domáce" tituly - v dlhom i v krátkom bazéne. "Pred dvomi rokmi Tibor riešil, čo ďalej a rozhodol sa odísť do Ameriky. Argumentoval, že nechce byť rýchli medzi pomalými, ale rýchli medzi rýchlymi súpermi."

Foto: Rudolf Maškurica

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia