Kánovej triumf v Kazachstane

Kánovej triumf v Kazachstane

Ján SvrčekŠport7.3.2024

Členka ŠKST TPŠ Ružomberok Alena Kánová ovládla medzinárodný turnaj v stolnom tenise telesne hendikepovaných hráčov Astana Para Open v Kazchstane. Slovenská reprezentantka všetky svoje súperky zdolala 3:0. Najprv si poradila s Osritou Muslimovou z Indonézie a potom s dvomi domácimi hráčkami Zhanou Alijevovou a Alenou Kutjavinovou.

"Momentálne som s dcérami v Taliansku. V Bratislave a na západu sú jarné prázdniny a keďže na Liptove nastali problémy so snehom, vyrazili sme sem," vysvetľovala naša excelentná vozičkárka, v súčasnosti siedma hráčka Svetového rebríčka, ktorá robí všetko preto, aby si vybojovala už siedmu letnú paralympiádu.

Čo vás zavialo práve do Kazachstanu?

"Ešte stále nie je definitívny svetový rebríček, ako základ pre štart v Paríži 2024. Veľa mojich súperiek sa rozbehlo po turnajoch a začali ma aj v rankingu preskakovať. A tak bolo treba tiež vycestovať, aspoň na jedno podujatie. A dúfam, že to už bude stačiť na obhájenie aktuálnej pozície."

O aký turnaj išlo?

"Z viacerých možností sme si zvolili Astanu. Aj preto, že v Kazachstane sa neočakávala príliš silná konkurencia. Navyše takto získané body by napokon mohli byť aj pre Paríž postačujúce. V tejto fáze je nutné tiež trochu kalkulovať. Keď vám dačo nevyjde, môžete si ešte v rebríčku dokonca pohoršiť. A nebol ani dôvod ísť do nejakého rizika. S obomi domácimi reprezentantkami som hrala prvý raz, Indonézankou išlo o druhý vzájomný duel. Priznám sa, ešte ani v lietadle som nevedela, aká konkurencia ma v Astane čaká."

Aká bola organizácia turnaja?

"Na to, že išlo o vôbec prvé podujatie takéhoto druhu v Astane, všetko veľmi dobre klapalo. Organizátorov treba pochváliť za podmienky v hale, či hotel. Aj sa nám trochu oteplilo. Kým predtým teplota klesla aj na mínus tridsať štyri stupňov, počas nášho pobytu bol len 14 - stupňový mráz."

Foto: Para Table tennis

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia