J. Suja pred druhým súbojom play-off s bystrickými pumami: Je to jednoznačný favorit a nielen, čo sa týka tohto semifinále, ale celej ligovej súťaže

J. Suja pred druhým súbojom play-off s bystrickými "pumami": Je to jednoznačný favorit a nielen, čo sa týka tohto semifinále, ale celej ligovej súťaže

Ján SvrčekŠport5.4.2024

Zajtra (6. apríla) pokračuje semifinále play-off Niké extraligy basketbalistiek druhými zápasmi. O 18. hod. MBK Ružomberok vyzve Sláviu Banská Bystrica a ŠBK Šamorín nastúpi proti Piešťanským Čajkám.

V stredu v prvom stretnutí série ste síce prehrali v Banskej Bystrici o osemnásť bodov (59:77), no dlho vaše zverenky súperky hrýzli. Aký zápas očakávate zajtra? - znela naša prvá otázka na trénera ružomberských "žabiek" Juraja Suju.

"Určite by sme chceli nadviazať na výkon z prvého stretnutia. Na to, v akej zostave pracujeme, sme vyzerali veľmi dobre. Lenže v druhom polčase to už nestačilo. Dievčatá prestali byť zodpovedné v obrane, odišiel nám obranný doskok a práve ten Slávii vrátil zápas pod kontrolu."

Z hľadiska vývoja série, vás čaká veľmi dôležitý duel, čo vy na to?

"Favorit je jednoznačný a nielen, čo sa týka tohto semifinále, ale celej ligovej súťaže. Nám takéto zápasy strašne veľa dávajú. Dievčatá sa môžu konfrontovať s veľmi kvalitnými hráčkami, s ktorými disponuje Banská Bystrica. Samozrejme, so zajtrajším zápasom chceme naložiť, čo najlepšie. Pobiť sa o dobrý výsledok a pričiniť sa o to, aby divákov stretnutie čo najdlhšie bavilo."

Zo skúseností z prvého merania síl, čo zvlášť hráčkam na taktickej porade zdôrazníte?

"Že musia celý čas vydržať v takom mentálnom nastavení, v akom zápas otvoria. V Bystrici sa nám to darilo prvú polovicu, lenže prestávka družstvu uškodila. Už sme neboli tak ostražití, presní a precízni vo veciach, ktoré si vyžadujú neskutočné množstvo energie - fyzickej i mentálnej. Potom sme to nezvládali. Na náš herný spôsob potrebujeme desať vyrovnaných hráčok, no my ich nemáme. V prvom polčase všetkých desať dievčat, ktoré som zapojil do hry, niečo družstvu dali a hrali fajn. No v druhej ´polke´ sme už stratili Michaličkovú, Urbanovú, Ďuratnú. Tieto hráčky nenadviazali na svoje výkony z prvého polčasu, a to chýbalo. My iným štýlom sa však ani nemôžeme prezentovať. Ak by sme Banskú Bystricu nechali hrať, tak nám pri svojej kvalite kádra nedá sedemdesiat, ale sto bodov. Na každej pozícii má totiž o desať centimetrov a desať kilogramov viac. Musíme ju dostávať pod tlak, inak by to bola samovražda. Lenže, chce to viac hráčok. No robíme, čo môžeme."

Určite sa budeme spoliehať aj na domáce prostredie.

"Áno, dúfam, že v našej hale možno trafíme viac striel ako v bystrickej. Aj tam sme si pripravili kopec voľných pozícií, lenže z 25 trojkových pokusov dievčatá trafili len päť, pričom domáce družstvo z devätnástich osem. Tu bol tiež obrovský rozdiel."

Foto: facebook Slávia Banská Bystrica

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia