D. Jarabek parádne odpálil novú sezónu u našich južných susedov

D. Jarabek parádne odpálil novú sezónu u našich južných susedov

Ján SvrčekŠport17.4.2024

Na prekážkových pretekoch Spartan Race Szombathely Sprint v Maďarsku, v konkurencii cez dve tisíc štartujúcich, z ktorých 1972 bolo klasifikovaných v cieli, Dominik Jarabek z Liptovskej Teplej v absolútnom poradí skončil na 12. mieste (36:30 min.) za Čechom Pavlom Hrdinom (32:06 min) a Maďarom Kivésom Bendiguzom (33:16 min.). Teplan celkom presvedčivo ovládol svoju kategóriu od 18 do 24 rokov.

„Išlo o podujatie maďarskej národnej série. Takéto sú aj u nás a v Čechách,“ uviedol Jarabek, ktorý v máji dovŕši dvadsať rokov. „Netajím, čakal som ľahšiu trať, vytýčenú priamo v meste Szombathely. Organizátori pripravili náročnú ´štreku´, keď sa rozhodli pre potok, ktorý tečie mestom. Boli úseky, kde bolo treba brázdiť aj vodu do vyše kolien. Na 6,2 km trati sme museli zvládnuť dvadsať jeden prekážok. Hneď po úvodnom ´kiláku´ prišiel na rad ´balans´, najťažšia prekážka akási kladina v tamojšom parku, ktorú bolo treba prebehnúť. Po rannej rose, sa poriadne šmýkalo. Išlo doslova o ´sito´, čo sa týka poradie. Kto tu spadol, okamžite klesol nižšie. Celkovo to boli preteky o detailoch. Každá chyba na niektorej prekážka vás stála lepšie umiestnenie.“

Prvý štart v tomto roku Jarabek absolvoval na Spartane, ale len čisto bežeckom, na Kubinskej holi, kde celkove skončil štvrtý. V Maďarsku sa postavil na debut 2024 na prekážkovej klasikey. „Spolu by som mal v aktuálnej sezóne ukrojiť minimálne desať plnohodnotných Spartanov,“ naznačil trochu svoj program študent Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši.

Dominik Jarabek premiérovo sproboval spartanskú rehoľu ako štrnásťročný „Potom ma to chytilo a od šestnástich rokov sa už tomuto športu venujem vážne,“ dodal ambiciózny chalan, ktorý si (zatiaľ) najviac cení štvrté miesto na majstrovstvách Európy v roku 2020 v Londýne, deviatu priečku na svetovom šampionáte vlani v Grécku a triumf v Stredoeurópskej sérii pred tromi rokmi.

Ešte dodajme, že v kategórii od 15 do 17 rokov druhá priečka patrila Ružomberčanovi Dominikovi Hanckovi (44:46 min.).

Foto: archív DJ

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia