Spod závoja: Výstava svadobných fotografií naprieč storočím v Mestskej knižnici

Spod závoja: Výstava svadobných fotografií naprieč storočím v Mestskej knižnici

Stanislava Bruk LuckáKultúra2.3.2024

V Mestskej knižnici v Ružomberku aktuálne prebieha výstava - Spod závoja. Je to výstava svadobných fotografií naprieč storočím. Zachytávajú obdobie od roku 1900 až po súčasnosť. Výstavu bolo možné zrealizovať vďaka zapojeniu čitateľov, ktorí ochotne poskytli vzácne fotografie zo svojich rodinných archívov.

Myšlienka vznikla už dávnejšie, z nadšenia pre staré príbehy v našom kolektíve. Jej iniciátorkou a hlavnou realizátorkou bola naša kolegyňa Katarína Gorná. Čas pre výstavu dozrel tento rok, pretože knižnica v Ružomberku si pripomína 100 rokov od svojho vzniku. Radi sa vraciame do minulosti, počas roka chceme  v rámci väčšiny našich podujatí  upriamiť pozornosť  na osobnosti, príbehy, zručnosti a knihy ostatného storočia,“ hovorí riaditeľka knižnice Tatiana Babincová.

Výstava fotografií svadobných párov zreteľne ukazuje vývoj, ako sa časom menila štylizácia pri fotografovaní, menili sa účesy, kytice. Jasne vidíme rozdiely medzi oblečením dedinských a mestských párov. Výstava dokumentuje módne prvky ako sú klobúčiky, dámske i pánske rukavice či typické účesy a doplnky. Pri chronologicky zoradených fotografiách napríklad vystupuje skutočnosť, ako sa nevesty postupne odhaľovali.

Zaujímavé sú i porovnania: v posledných rokoch sa svadobná móda cez kvetinové party, stuhy a výšivky vracia do minulosti. Tak aj v rámci našej výstavy vedľa seba stojí nevesta s partou a nevesta s kvetinovým vencom, obe krásne, len s rozdielom 80 rokov. Opäť sa vracia jemnosť a prirodzenosť.

Jadro výstavy tvoria fotografie z rodinných archívov našich zamestnancov.  V novembri sme zverejnili výzvu o zbere fotografií aj pre našich čitateľov. Keďže sme chceli osloviť a upevňovať vyslovene našu čitateľskú komunitu, výzva k zbierke bola na jedinom mieste - na vstupnom schodisku, ktorým prejde každý. Pri väčšine fotografií sme zverejnili krstné mená svadobného páru, rok a miesto sobáša, pokiaľ nám boli známe. Lebo aj mená sa spájajú s dobou, je zaujímavé sledovať, ktoré mená sa opakovane vyskytovali v istých obdobiach. Viaceré majú svoje malé nositeľky aj v súčasnosti, iné sa naopak, úplne vytratili. Väčšina fotografií pochádza zo sobášov na Liptove, ale zastúpené sú aj myjavské kopanice, Horehronie, Banská Bystrica, Pezinok, Ostrava,“ hovorí Babincová.

Najstaršia fotografia, ktorú na výstave nájdete bola použitá i ako súčasť pozvánky. Sú na nej novomanželia Judita a Pál. Dátum a miesto ich sobáša sa viaže k prelomu storočí - okolo roku 1900, v meste Bekescsaba. Je to mesto v južnom Maďarsku, kde v tomto období žilo takmer 40 tisíc obyvateľov, z toho väčšinu tvorili Slováci.

Výstava vznikla aj vďaka čitateľom knižnice. Každá fotografia, ktorú priniesli v sebe nesie vlastný príbeh. „Mám svoje obľúbené svadobné páry previazané príbehmi, ktoré sa vás trvalo dotknú. Ako som predpokladala, čitatelia, ktorí nám prinášali fotografie svojich predkov, majú k nim osobitý vzťah. Čo fotografia, to príbeh. Mnohí návštevníci výstavy sa zaujímajú o manželský osud dvojíc - či v manželstve vytrvali, či boli šťastní. Obdivujú krásne nevesty, fotografie, čo zachytili jedinečnú ale prchavú krásu svadobného dňa. Vynára sa mnoho príbehov a fragmentov, čo v rodinách kolujú z generácie na generáciu. Od úsmevných spomienok na nevestu kráčajúcu v lodičkách zasneženým Veľkým Závozom cez prekvapenia, keď nevesta až pred sobášom zistila skutočný vek svojho nastávajúceho. Jedinečná je svadba pod ovenčeným stromom či svadobný pár cestujúci na miesto sobáša motorovým vlakom a potom na voze ťahanom vystrojenými koníkmi. Tiež sa zapíšu do histórie svadby z ostatných štyroch rokov -  s rúškami, v čase pandémie.  Existujú aj pohnutejšie príbehy. Na vystavených záberoch je ženích, o ktorom vieme, že bol preživší koncentračného tábora a oženil sa čoskoro po návrate domov. Môžeme si len domýšľať príbehy vyobrazených dvojíc. Pozastaviť sa nad minulosťou, či sa sobášili z lásky, alebo pre rozhodnutie rodiny. Zaujímavosťou je, že najstaršie z fotografií zaznamenávajú väčšinou vážne tváre. Fotografovanie nebolo bežnou záležitosťou a preto sa k nemu pristupovalo s veľkou vážnosťou. Aký rozdiel od dnešnej doby, keď denne urobíme aj desiatky záberov “hovorí Iniciátorka výstavy Katarína Gorná.

Fotogaléria

Výstavu Spod závoja si môžete v Mestskej knižnici pozrieť do 31. marca 2024.

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia