Rodná vieska očami výtvarníkov

Rodná vieska očami výtvarníkov

RedakciaKultúra18.4.2024

Na výstavnú miestnosť sa premenila sála kultúrneho domu v Liptovských Sliačoch, kde sa uskutočnila dvojdňová výstava tamojších amatérskych výtvarníkov. Ich námetom sa stala aj krajina a život v ich obci.

„Pre tohtoročnú prehliadku našich výtvarníkov sme nestanovili spoločnú tému. Mohli si vybrať ľubovoľný námet. Je pravda, že niektorí stvárnili aj našu prírodu, ale zvolili si aj abstraktné témy. O rok by sme sa tu chceli znovu stretnúť. Zvažujeme, že predstavíme našich ľudových umelcov,“ povedala Alena Balažecová, kultúrna pracovníčka Obecného úradu v Liptovských Sliačoch. Ďalej spresnila: „Oslovila som autorov, ktorí žijú v našej obci. Vystavujú tu Otília Sliacka, Evka Andrejčáková, Denis Brnoliak, Matúš Uhrina, Vladimír Mojš a Marián Salaj. Bola som veľmi rada, že moju ponuku prijali. Postupne som dohadovala, že koľko kusov vystavia a čo vystavia. Nestanovili sme hlavnú tému výstavy, ale nechali sme to na autorov, na ich fantáziu.“

Medzi vystavovateľmi sme mohli obdivovať aj výtvarné diela od O. Sliackej, ktorá sa venuje okrem maľby akvarelom aj trojrozmerným objektom. „Maľovanie ma sprevádza od detstva, som rada, že môžem predstaviť zlomok mojej tvorby. Verím, že aj vďaka mojim obrazom, dostanete väčšiu chuť na umenie. Námety si vyberám podľa nálady a vnútorného pocitu. Páčia sa mi obrazy bez rámu, lebo sa neuzatvárajú do seba a vyžarujú zvláštnu energiu. Obraz musí žiť s okolím, nie zomrieť v ráme. „Mne trvá vytvoriť jeden obraz aj niekoľko mesiacov. Dokončujem ho postupne, teraz mám rozrobených asi 30 obrazov. Postupne sa k nim vraciam, aby som im dala konečnú podobu,“ povedala O. Sliacka.

Ako ďalej vyplynulo z rozhovoru O. Sliackej, tak v obrazoch vyjadruje svoje pocity a nálady. Dominantným motívom v jej tvorbe sa stala hra farieb. Vytvára obrazy, ktoré sa neuzatvárajú do seba, ale vyžaruje z nich energia. V poslednom čase siahla po kombinovanej technike, kde používa okrem farieb aj rôzne predmety, drobné súčiastky napríklad ciferník z hodín, ozubené kolieska. Recykláciou sa snaží im dať nový rozmer. „Mohla by som tvrdiť, že obrazy sú akoby odrazom mojich denných pocitov, emócii. Čo cítim aj vyjadrím prostredníctvom farieb. Z toho dôvodu som svoju vernisáž pomenovala Hra farieb,“ vysvetlila výtvarníčka.

Abstraktné stvárnenie rôznych tém života využíva vo svojej tvorbe D. Brnoliak , ktoré svoje výtvarné sklony objavil už na základnej škole, ktoré sa ešte prehlbovali na základnej umeleckej škole – výtvarnej. Po skončení základnej školy začal študovať na Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach, odbor výstavníctvo. Tu sa začal viac zaujímať o maľbu, ktorej sa venuje až dodnes.

V oblasti tvorby momentálne využíva rôzne výtvarné techniky a to hlavne olejomaľbu a techniku airbrush (americká retuš). Zrealizoval niekoľko veľkých nástenných iluzívnych malieb-architektúry s prvkami plastiky, a taktiež vytvorením rôznych štukových a priestorových architektonických prvkov v exteriéroch a interiéroch. Niekoľko rokov pracoval pre Štátne reštaurátorské ateliéry v Levoči.

Text a foto: Tibor Šuľa

© 2024 Žijem v Ružomberku Ochrana súkromia